Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Ako pripraviť nehnuteľnosť na úspešnú obhliadku?

Pridané: 17.6.2021

Každý predávajúci chce svoju nehnuteľnosť predať za čo najvyššiu cenu a v čo najkratšom čase. Zoznam úloh, ktoré vám pomôžu nehnuteľnosť predať za najvýhodnejších podmienok som zhrnul do troch bodov. Samotná obhliadka má totiž rozhodujúci význam pre to, či sa vaša nehnuteľnosť stane domovom záujemcu - kupujúceho.

V nasledujúcich riadkoch sa budem snažiť vysvetliť ako nehnuteľnosť najlepšie prezentovať a naopak, akým veciam sa vyhnúť pri samotnej obhliadke. Vychádzam pritom aj zo skúseností realitných maklérov našej realitnej kancelárie, aby som mohol predstaviť čo najreprezentatívnejšiu vzorku názorov na túto problematiku.

1, Opraviť, upratať, uskladniť

Každá, aj tá najluxusnejšia nehnuteľnosť potrebuje občas opraviť a doladiť maličkosti. Pokiaľ ste tak neurobili, využite čas pred obhliadkou na opravu napr. nefunkčnej brány, prasknutej dlažby, či výmenu rozbitého okna. Snažte sa odstrániť aj drobné nedostatky, ako napríklad nefunkčnú kľučku, pokazený zámok na dverách, kvapkajúci kohútik, vypálenú žiarovku a pod., pretože aj takéto maličkosti môžu záujemcu o nehnuteľnosť ovplyvniť, aby vašu nehnuteľnosť nekúpil. Mojim klientom zvyknem odporúčať aj premaľovanie exteriéru neutrálnou farbou, a to najmä v prípadoch, keď je nehnuteľnosť vymaľovaná krikľavo.

Samozrejme, základnou povinnosťou každého majiteľa je nehnuteľnosť poriadne upratať. Občas sa mi stáva, že v hnuteľnosti, ktorú predávam, má majiteľ neporiadok a prípadný záujemca ohŕňa nosom pri obhliadke. Áno, každý záujemca je iný,  a to, čo sa môže zdať jednému ako poriadok, môže iný vnímať naopak, ale je všeobecne známe, že prvý dojem má často rozhodujúci vplyv na voľbu záujemcu kúpiť, či nekúpiť ponúkaný objekt. Pokiaľ je to možné, zabezpečte na čas obhliadky, aby vaši domáci miláčikovia neboli v predávanej nehnuteľnosti.

Vašu nehnuteľnosť začnite v prvom rade vnímať ako obchodný artikel, a preto by ste nemali zabudnúť všetky osobné fotografie, rôzne sošky, magnetky na chladničke, zbierky a iné osobné záležitosti schovať na čas obhliadky mimo pozornosti kupujúceho. V kúpeľni sa vyvarujte preplneným policiam s rôznou kozmetikou. Nevkusné a nevhodné veci odpracte do pivnice alebo garáže. Dbajte, aby interiér nehnuteľnosti pôsobil príjemným a presvetleným, priestranným dojmom. Pokojne použite i osviežovač vzduchu. Dajte ale pozor, aby ste miestnosť zbytočne neprevoňali priveľmi silnou a vtieravou arómou. Často dokonca stačí, ak sa nehnuteľnosť pred samotnou obhliadkou len kvalitne vyvetrá. Odporúčam pred a samozrejme aj počas obhliadky v byte nefajčiť.

2, Priateľská atmosféra – rada na nezaplatenie:

Skúste si na obhliadke nehnuteľnosti predstaviť seba  v pozícii kupujúceho. Boli by ste spokojný keby sa na vás predávajúci mračil? Alebo bol arogantný a nevrlý? Určite nie. Pokúste sa preto navodiť príjemnú atmosféru. Ponúknite záujemcu kávou, čajom, prípadne pohárom vody. Veľmi sa mi osvedčilo, keď na kuchynskom stole boli čerstvo napečené koláče, ktoré svojou vôňou navodili ozajstný pocit domova.

Vyvarujte sa invektívam, sarkastickým poznámkam a zahlcovaním záujemcu svojimi osobnými problémami. Pokiaľ sa necítite dobre, alebo ste mali ťažký deň, radšej obhliadku preložte na iný termín. Záujemca si rýchlo všimne, že nie ste vo svojej koži a môže si myslieť, že skrývate niečo, čo by o nehnuteľnosti mal vedieť, no vy mu to povedať nechcete.

Hovorí sa, že lož má krátke nohy, preto kupujúcemu poskytnite len pravdivé informácie. Podotýkam, že v slovenskom právnom poriadku v § 501 Občianskeho zákonníka existuje pojem skryté vady. V prípade, že sa neskôr zistí vaše úmyselné zavádzanie kupujúceho, ten má právo na primeranú zľavu z dohodnutej ceny, zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady alebo dokonca v prípade, že ide o nedostatok, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, aj právo od zmluvy odstúpiť.

3, Nechajte hovoriť makléra, ten má skúsenosti s prezentáciou a predajom

Bežne sa stáva, že predávajúci takmer nepripustí makléra k slovu, pretože si myslí, že svoju nehnuteľnosť vie odprezentovať najlepšie on sám. Nie je to pravda, pretože skúsený realitný maklér už veľa takýchto nehnuteľností prezentoval a predal, preto vie, čo má na nehnuteľnosti vyzdvihnúť a naopak, ktorým veciam sa má venovať len okrajovo.

Pred samotnou obhliadkou sa dohodnite s maklérom, kto v prípade potreby bude komunikovať so záujemcom o konečnej predajnej cene nehnuteľnosti. Dobrý realitný maklér je spravidla aj dobrým obchodníkom, takže vám dohodne najlepšiu možnú cenu predávanej nehnuteľnosti.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna