Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Plomba na liste vlastníctva

Pridané: 18.6.2021

„Chcel by som sa opýtať, čo znamená plomba na liste vlastníctva? Po tom, čo som podpísal kúpnu zmluvu, kataster zapísal na list vlastníctva mnou kupovanej nehnuteľnosti plombu. V ten deň, keď som podpisoval kúpnu zmluvu som sa pozeral na stránku katasterportal.sk a na liste vlastníctva danej nehnuteľnosti nič nebolo. Niekoľko dní po podpise kúpnej zmluvy som na stránke katastra objavil plombu s nejakým číslom. Čo to prosím znamená? Je to nejaký problém? Budem Vám veľmi vďačný za odpoveď"

Dobrý deň,

Pokiaľ je takáto plomba vyznačená vo formáte „PLOMBA VYZNAČENÁ NA ZÁKLADE V - 0000/0000" (V - znamená vklad v tomto prípade kúpnych zmlúv, prvé čísla za pomlčkou sú čísla pridelenej listiny, štvorčíslie za lomítkom znázorňuje rok prijatia listiny), tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou vo Vašom prípade jedná o vklad kúpnych zmlúv.

Kataster teraz v lehote do 30 dní odo dňa doručenia návrhu na vklad do katastra nehnuteľností rozhodne o povolení vkladu vlastníckeho práva v prospech Vás ako nového vlastníka. Pokiaľ ste daný prevod nehnuteľnosti realizovali formou notárskej zápisnice, alebo autorizácie kúpnej zmluvy advokátom, sa táto lehota skracuje na 20 dní. Dokonca v prípade uhradenia urýchleného správneho poplatku je možné rozhodnúť v lehote do 15 dní od podania návrhu na vklad do katastra nehnuteľností.

V ustanovení § 44 katastrálneho zákona je uvedené, že plombu na list vlastníctva vyznačí okresný úrad najneskôr v pracovný deň nasledujúcom po dni, kedy mu bola doručená zmluva, verejná listina alebo iná listina na zápis vkladom alebo záznamom, prípadne keď sa začalo katastrálne konanie o oprave chyby v katastrálnom operáte alebo konanie o proteste prokurátora, vyznačí plombu o zmene práva k nehnuteľnosti alebo o začatí katastrálneho konania o oprave chyby alebo o začatí konania o proteste prokurátora na liste vlastníctva alebo v pozemkovej knihe, alebo v železničnej knihe. Plomba sa na list vlastníctva vyznačí v poradí, v akom sa okresnému úradu doručili návrhy na zápis do katastra.

Je dokonca možné on-line skontrolovať stav takéhoto konania na stránke https://www.katasterportal.sk/kapor/. Po otvorení odkazu zakliknete "Informácie" v ľavom stĺpci v sekcii "Katastrálne konanie". Po otvorení nového okna vyberiete správne parametre(kraj, okres, značku listiny), vyplníte pridelené číslo listiny a rok jej prijatia a doplníte overovací kód. Kliknete na "Vyhľadať" a systém Vám vygeneruje informáciu o tom, v akom stave je dané konanie.

Zrušenie takejto plomby je možné:

  • vykonaním vkladu
  • vykonaním záznamu
  • právoplatným rozhodnutím o zamietnutí návrhu na vklad
  • právoplatným rozhodnutím o zastavení konania
  • právoplatným rozhodnutím o oprave chyby v katastrálnom operáte
  • právoplatným rozhodnutím, ktorým sa nevyhovuje protestu prokurátora

Odporúčam Vám preveriť u osoby, ktorá podávala kúpne zmluvy do katastra, číslo vkladu, ktoré je väčšinou vyznačené pracovníkom katastra spolu s pečiatkou na návrhu na vklad. Vyššie uvedeným spôsobom si potom overíte, či sa jedná o vklad Vašej kúpnej zmluvy, alebo niečo iné. Je určite dobré, aby ste informáciu o danej plombe odkonzultovali s vlastníkom nehnuteľnosti, alebo s pracovníkom katastra, aby ste vylúčili akýkoľvek problém, ktorý by takáto plomba potenciálne mohla predstavovať.


Autor odpovede na otázku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna