Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Rozhodnutie o návrhu na vklad - lehota

Pridané: 18.6.2021

Vlastnícke právo k nehnuteľnosti vzniká, zaniká a mení sa vkladom do katastra nehnuteľností. Právne účinky vkladu vznikajú na základe právoplatného rozhodnutia katastrálneho odboru okresného úradu o jeho povolení. Konanie o povolení vkladu sa začína na návrh účastníka konania. Účastníkom konania o povolení vkladu je teda účastník právneho úkonu, na ktorého základe má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľnosti. Od 1. októbra 2013 prešla pôsobnosť správ katastra na katastrálne odbory okresných úradov. Katastrálne konanie je teda realizované príslušným katastrálnym odborom okresného úradu, v ktorého územnom obvode sa nehnuteľnosť nachádza.

Lehoty a správne poplatky:

  • Okresný úrad rozhodne o návrhu na vklad do 30 dní odo dňa doručenia návrhu na vklad. Správny poplatok je v tomto prípade vo výške 66 eur, v prípade elektronického podania 33 eur.
  • Ak zmluva o prevode nehnuteľnosti bola vyhotovená vo forme notárskej zápisnice alebo bola autorizovaná advokátom, nie je v rozpore s katastrálnym operátom a sú splnené procesné podmienky na povolenie vkladu, okresný úrad rozhodne o návrhu na povolenie vkladu do 20 dní. Správny poplatok je v tomto prípade vo výške 66 eur, v prípade elektronického podania 33 eur.
  • Okresný úrad môže rozhodnúť na základe žiadosti o urýchlené konanie o návrhu na vklad a zaplatení správneho poplatku do 15 dní odo dňa doručenia návrhu na vklad. Ak v tejto lehote nerozhodne, rozhodne v lehote podľa odseku 1. Správny poplatok je v tomto prípade vo výške 266 eur, v prípade elektronického podania 133 eur.

Vyššie uvedené správne poplatky je možné znížiť o 15 eur v prípade, že sa vopred realizuje oznámenie o návrhu na vklad. V takomto prípade sa teda nehradí správny poplatok vo výške 66 eur, ale len 51 eur. V prípade elektronického podania je správny poplatok už len 18 eur, urýchlené konanie je za 251 eur a elektronické urýchlené konanie je len za 118 eur.

Kto rozhoduje o návrhu na vklad?

V konaní o návrhu na vklad rozhoduje zamestnanec vykonávajúci štátnu službu na úseku katastra, ktorý má osobitnú odbornú spôsobilosť rozhodovať o návrhu na vklad. Predpokladom na získanie osobitnej odbornej spôsobilosti rozhodovať o návrhu na vklad je

  • ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo alebo v študijnom odbore geodézia a kartografia a
  • vykonávanie štátnej služby na úseku katastra v trvaní najmenej troch mesiacov a
  • úspešné vykonanie odbornej skúšky, ktorou sa overuje spôsobilosť rozhodovať o návrhu na vklad.

Kataster je oprávnený konanie o návrhu na vklad prerušiť či dokonca zastaviť.

  1. Konanie o návrhu na vklad sa preruší, ak: a) sa začalo konanie o predbežnej otázke, b) nebol zaplatený správny poplatok, c) bol účastník konania vyzvaný, aby v určenej lehote predložil verejnú listinu alebo inú listinu, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, alebo aby odstránil nedostatky návrhu, prípadne jeho príloh, d) to zhodne navrhli všetci účastníci konania, a to najdlhšie na 60 dní, e) bolo účastníkovi neodkladným opatrením alebo predbežným opatrením nariadené, aby nenakladal s určitou nehnuteľnosťou, f) právo nakladať s nehnuteľnosťou je obmedzené podľa osobitného predpisu.
  2. Konanie o návrhu na vklad sa zastaví, ak: a) návrh nepodal účastník konania, b) účastník konania odstúpil od zmluvy10d) pred vydaním rozhodnutia o návrhu na vklad, c) už bol vo veci zamietnutý návrh na vklad z dôvodu uvedeného v § 31 ods. 1, d) účastník konania vzal návrh späť a ostatní účastníci konania s tým súhlasili, e) v určenej lehote nebol zaplatený správny poplatok, f) účastník konania v určenej lehote neodstránil nedostatky návrhu na vklad, prípadne jeho príloh, g) vo veci koná iný príslušný okresný úrad. Proti rozhodnutiu o zastavení konania podľa odseku písm. d), e) a g) sa nemožno odvolať.

Ak sú podmienky na vklad splnené, katastrálny odbor vklad povolí. Rozhodnutie o povolení vkladu nadobúda právoplatnosť dňom vydania rozhodnutia. Okresný úrad zašle rovnopis rozhodnutia o povolení vkladu účastníkom konania do 15 dní odo dňa rozhodnutia. V prípade zamietnutia vkladu sa rozhodnutie doručí všetkým účastníkom konania, pričom proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna