Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Rady pri predaji domu

Pridané: 17.6.2021

Každý predaj domu je iný, preto si treba ujasniť, akým spôsobom budete celý prevod realizovať. Tak ako pri bytoch, aj pri domoch rieši väčšina kupujúcich financovanie formou hypotekárneho úveru. Niet sa čomu čudovať, nakoľko úroky na hypotékach sú na historických minimách. Ak aj vy predávate svoj dom, zverte sa do rúk serióznej realitnej kancelárii, ktorá vás prevedie celým procesom predaja a navrhne vám to najlepšie riešenie ako predaj zrealizovať v čo najkratšom čase. V nasledujúcich riadkoch vám predostriem niekoľko zaujímavých rád a postrehov pri predaji domu.

Stanovenie správnej ceny

Ako som spomínal vyššie, v dnešnej dobe dopyt prevyšuje ponuku, ale aj napriek tomu je veľmi dôležité dobre nastaviť cenu. Veď dom chcete predať a nie predávať! Realitný maklér, ktorý sa vyzná v danom regióne, vám bude vedieť povedať, koľko je optimálne „pýtať“ za váš dom. Pokiaľ si chcete dom oceniť vy sami, pozrite si inzertné realitné portály a urobte si priemernú cenu v danej lokalite. Osobne odporúčam odpočítať približne 10 - 15 % z uvádzanej ceny a dostanete presnejší odhad, za akú sumu by sa dal dom reálne predať.

Realitná kancelária

Pokiaľ ste nepredali viac ako desať domov za život, potom vám odporúčam obrátiť sa na realitnú kanceláriu vo vašom regióne. Samozrejme je nutné, aby ste si o realitnej kancelárii zistili čo najviac informácií. Skúste sa pozrieť na referencie na internete, alebo sa opýtať známych, či nemajú dobrú skúsenosť s niektorou realitnou kanceláriou vo vašom okolí. Naša realitná kancelária Diamond Reality má bohaté skúsenosti s predajom domov, čo využívame v každom obchode. Snažíme sa, aby sme ochránili finančné prostriedky ako kupujúceho tak aj predávajúceho. Spoločne navrhneme najvhodnejšiu alternatívu úhrady kúpnej ceny a zvolíme optimálne riešenie daného obchodného prípadu.

Máme klienta a čo ďalej?

Zmluvné strany sa musia dohodnúť na forme financovania kúpnej ceny a spôsobe jej úhrady. Je podstatné dojednať v zmluve možnosti odstúpenia, aby aj zmluvné strany vedeli za akých možností je možné urobiť tento krok. Po tom ako sa kupujúci a predávajúci dohodnú na znení kúpnej zmluvy, advokát vyhotoví kúpnu zmluvu so všetkým, čo musí takáto kúpna zmluva zo zákona obsahovaťNásledne sa zmluvné strany a maklér dohodnú na termíne podpisu zmluvy. V prípade financovania domu na úver váš realitný maklér dohodne podpisy záložnej zmluvy v banke a vysvetlí vám všetky informácie týkajúce sa takéhoto spôsobu úhrady kúpnej ceny.

Ďalším krokom je tzv. vklad vlastníctva do katastra nehnuteľností. Ten sa zvyčajne robí v deň podpisu kúpnej zmluvy. Je potrebné spolu s návrhom na vklad a kúpnou zmluvou odovzdať aj všetky potrebné dokumenty, ktoré si vyžaduje katastrálny zákon. Katastrálny odbor rozhodne o povolení vkladu v lehote do 30 dní za štandardný poplatok v hodnote 66 eur alebo v lehote do 15 dní za poplatok v urýchlenom konaní v hodnote 266 eur. Vkladové konanie končí vydaním rozhodnutia o povolení vkladu vlastníctva do katastra. Týmto okamihom(rozhodnutím o povolení vkladu) sa už kupujúci stáva vlastníkom domu.

Odovzdanie domu

Hneď, ako sa úspešne ukončia všetky vyššie spomínané úkony, je posledným, ale veľmi dôležitým krokom tzv. "protokolárne odovzdanie nehnuteľnosti". Naša realitná kancelária pripraví protokol o odovzdaní nehnuteľnosti, kde sa vypíšu jednotlivé stavy meračov, počty odovzdaných kľúčov a ostatné údaje o technickom stave v čase preberania. Posledným krokom je už len nahlásiť zmenu u jednotlivých dodávateľov médií a služieb, a do 30 dní oznámiť zmenu vlastníctva príslušnému správcovi dane.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna