Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Overenie podpisu u notára na kúpnej zmluve.

Pridané: 18.6.2021

Aj keď termín overenie podpisu nie je presný, dovolil som si ponechať názov článku tak ako je. Ďalej v texte už budem hovoriť o osvedčení podpisu - legalizácií. Osvedčením pravosti podpisu notár, alebo ním poverený zamestnanec osvedčuje, že osoba, ktorej podpis má byť osvedčený, listinu vlastnoručne podpísala. Pokiaľ nebola kúpna zmluva realizovaná formou autorizácie advokátom, je nutné, aby podpis u prevodcu bol riadne osvedčený. Keby sa na kataster podala kúpna zmluva bez úradne osvedčeného podpisu prevodcu, kataster by vkladové konanie prerušil a vyzval by účastníkov konania na odstránenie tohto nedostatku.

Samotné osvedčenie sa vyznačí na listine formou osvedčovacej doložky. V ustanovení § 48 o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) sa uvádza, že ak notár nepozná účastníkov, svedkov úkonu, dôverníkov alebo osobu, ktorá ovláda jazyk účastníka osobne, títo musia preukázať svoju totožnosť platným úradným preukazom alebo ich totožnosť musí byť potvrdená dvoma svedkami totožnosti.

Legalizáciu podpisu teda možno vykonať dvoma spôsobmi:

  • vlastnoručným podpísaním u notára,
  • vyhlásením účastníka, že podpis na listine uznáva za vlastný.

Termín uznanie podpisu za vlastný používame v prípadoch, ak účastník žiada legalizáciu svojho podpisu na listine, kde už je jeho podpis. Účastník podpis na dokumente uzná za svoj a podpíše sa u notára do knihy osvedčovacích podpisov. Výhoda notárskeho osvedčenia oproti matrikám a obecným úradom je v tom, že pri legalizácii podpisu u notára je možnosť odkontrolovať skutočnosť, či sa osvedčenie notárom naozaj uskutočnilo, a to na webovej stránke www.notar.sk. Cena za overenie jedného podpisu: 2,39 € + 20% DPH spolu teda 2,87 €

Na záver pamätajte na to, že legalizáciou (osvedčením pravosti podpisu) notár neosvedčuje pravdivosť skutočností uvádzaných na listine!

Ako osvedčiť podpis v zahraničí? 

  • na konzuláte Slovenskej republiky,
  • na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky, t.j. na veľvyslanectve,
  • na úrade, ktorý je na to oprávnený a je uvedený v prílohe medzinárodného Haagskeho dohovoru zverejnený v zbierke zákonov pod č. 213/2002 Z.z., pričom tento subjekt musí pripojiť k dokumentu tzv. „apostil“ alebo
  • na úrade, ktorý výslovne akceptuje Ministerstvo zahraničných vecí SR (ak štát nie je zmluvnou stranou Haagskeho dohovoru).

Apostil je vlastne osobitné osvedčenie (súčasť dokumentu) vydané orgánom štátu, ktorý je zmluvnou stranou Haagskeho dohovoru. Takto opatrenú listinu je možno použiť na území inej zmluvnej strany dohovoru bez ďalšieho osvedčovania. Platí, že apostilovanú listinu je možné použiť aj na území SR, nakoľko sme pristúpili k Haagskemu dohovoru.

Nižšie uvedené krajiny pristúpené k Haagskemu dohovoru:

Albánsko, Andorra, Antigua a Barbuda, Argentína, Arménsko, Austrália, Azerbajdžan, Bahamy, Bahrajn, Barbados, Belgicko, Belize, Bielorusko, Bolívia, Bosna a Hercegovina, Botswana, Brazília, Brunej, Bulharsko, Burundi, Cookove ostrovy, Cyprus, Česká republika, Čierna hora, Čile, ČĽR - Macao a Hongkong, Dánsko, Dominika, Dominikánska republika, Ekvádor, Estónsko, Eswatini (bývalé Svazijsko), Fidži, Filipíny (od 14. 5. 2019), Fínsko, Francúzsko, Grécko, Granada, Gruzínsko, Guatemala, Guyana (od 18. 4. 2019), Holandsko a Holandské Antily, Honduras, Chorvátsko, India, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Juhoafrická republika, Južná Kórea, Kapverdy, Kazachstan, Kirgizsko, Kolumbia, Kostarika, Lesotho, Libéria, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malawi, Malta, Maršalove ostrovy, Maroko, Maurícius, Mexiko, Moldavsko, Monako, Mongolsko, Namíbia, Nemecko, Nikaragua, Niue, Nórsko, Nový Zéland (neplatí pre Tokelau), Omán, Panama, Paraguaj, Peru, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Salvador, Samoa, San Marino, Severné Macedónsko, Seychely, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Spojené štáty americké, Srbsko,  Surinam, Svätá Lucia, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Svätý Vincent a Grenadíny, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Tadžikistan, Taliansko, Tonga, Trinidad a Tobago, Tunis, Turecko, Ukrajina, Uruguaj, Uzbekistan, Vanuatu, Venezuela.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna