Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Výmaz záložného práva z listu vlastníctva

Pridané: 22.6.2021

Väčšina predávaných nehnuteľností, ktorých sprostredkovanie našou realitnou kanceláriou riešime sú zaťažené záložným právom - hypotékou. Samozrejme aj kupujúci na kúpu nehnuteľností využívajú väčšinou prostriedky hypotekárneho úveru, a to dokonca aj v prípade, že disponujú celou kúpnou cenou. Dôvod je jednoduchý, úroky na hypotekárnych úveroch sú stále veľmi nízke. Informáciu o prítomnosti záložného práva nám dajú konkrétne listy vlastníctva resp. katastre nehnuteľností, ktoré majú povinnosť informácie takéhoto charakteru evidovať. Záložné právo v prospech banky nájdeme v časti "C" listu vlastníctva (viď nižšie na obrázku).

Záložné právo

Záložné právo slúži na zabezpečenie pohľadávky a jej príslušenstva tým, že záložného veriteľa oprávňuje uspokojiť sa alebo domáhať sa uspokojenia pohľadávky z predmetu záložného práva, ak pohľadávka nie je riadne a včas splnená. Záložným právom sa teda zabezpečuje napríklad hypotekárny úver spolu s jeho príslušenstvom (úroky). Banke pri poskytnutí hypotekárneho úveru slúži k tomu, aby v prípade nesplácania úveru mohla pristúpiť k výkonu záložného práva a uspokojiť svoju pohľadávku. 

Záložné právo zanikne v zmysle § 151md ods. 1 nasledujúcimi spôsobmi:
  • a) zánikom zabezpečenej pohľadávky,
  • b) zánikom všetkých vecí, práv alebo iných majetkových hodnôt, na ktoré sa záložné právo vzťahuje,
  • c) ak sa záložný veriteľ vzdá záložného práva,
  • d) uplynutím času, na ktorý bolo záložné právo zriadené,
  • e) vrátením veci záložcovi, ak záložné právo vzniklo odovzdaním veci,
  • f) ak záložca previedol záloh v bežnom obchodnom styku v rámci výkonu predmetu podnikania alebo ak bol v čase prevodu alebo prechodu zálohu nadobúdateľ zálohu pri vynaložení náležitej starostlivosti dobromyseľný, že nadobúda záloh nezaťažený záložným právom,
  • g) ak záložca previedol záloh a zmluva o zriadení záložného práva určuje, že záložca môže záloh alebo časť zálohu previesť bez zaťaženia záložným právom,
  • h) iným spôsobom dohodnutým v zmluve o zriadení záložného práva alebo vyplývajúcim z osobitného predpisu,
  • i) ak sa vykonalo bez ohľadu na rozsah uspokojenia veriteľa.

Záložné právo môže zaniknúť spôsobmi vyššie uvedenými, my sa však v tomto článku budeme venovať jeho zániku z titulu splatenia zabezpečenej pohľadávky tak, ako je to uvedené v § 151md ods. 1 písm. a). Na jeho výmaz v tomto prípade je potrebné podať návrh na výmaz záložného práva tzv. záznamom. V zmysle ustanovenia § 151md ods. 2 sa po zániku záložného práva vykoná výmaz záložného práva z registra záložných práv alebo z osobitného registra, ak sa na vznik záložného práva vyžaduje podľa zákona registrácia v osobitnom registri. Záložný veriteľ je povinný podať žiadosť o výmaz záložného práva bez zbytočného odkladu po zániku záložného práva.

Ako požiadať o predčasné splatenie hypotekárneho úveru?

Ak chcete predčasne splatiť svoj úver, je potrebné osobne navštíviť pobočku banky a podať žiadosť o predčasné splatenie úveru. Banka vám na základe tejto žiadosti vyčísli zostatok dlhu vrátane poplatkov spojených s predčasným splatením. Žiadosť je potrebné doručiť v dostatočnom predstihu, odporúčam vám prísť so žiadosťou minimálne 14 dní pred požadovaným dátumom splatenia úveru. V niektorej banke je na základe žiadosti možné obdržať vyčíslenie zostatku úveru na počkanie, v inej k dátumu najbližšej splátky úveru, v ďalšej je to napríklad o 10 dní. Telefonicky si v banke preverte lehoty na vydanie vyčíslenia, aby ste dobre nastavili podmienky úhrady zostatku úveru do kúpnej zmluvy. Po obdržaní vyčíslenia dbajte na to, aby ste v deň predčasného splatenia zabezpečili dostatok peňažných prostriedkov na vašom bežnom, respektíve splátkovom účte. Po splatení úveru obdržíte upovedomenie o vyplatení úveru a ukončení úverového vzťahu. Nezabudnite, že vaša banka by si nemala účtovať poplatok vyšší ako 1 % z predčasne splatenej sumy úveru.

Okresný úrad je povinný v zmysle § 43 katastrálneho zákona vykonať výmaz záložného práva do 5 pracovných dní odo dňa začatia konania o výmaze záložného práva. V minulosti trval výmaz záložného práva až šesťdesiat dní a túto lehotu nebolo možné skrátiť z dôvodu, že správny poplatok na urýchlenie takéhoto konania neexistuje.

Čo je kvitancia?

Platí, že kvitancia je listinným prehlásením veriteľa, že veriteľovi dlžník splatil pohľadávku. Najčastejšie tento doklad vydávajú banky, ktoré poskytli svojmu klientovi (dlžníkovi) úver zabezpečený záložným právo na kúpu nehnuteľnosti. Banka si nehnuteľnosť zabezpečí záložným právom a po jeho splatení vydá kvitanciu katastru, ktorý potom vykoná výmaz tohto záložného práva. Žiadateľom o zrušenie alebo výmaz záložného práva je teda banka, ktorá tak robí automaticky po splatení úveru. Vydanie kvitancie spravidla trvá približne 10 až 30 dní v závislosti od banky, ktorá takýto dokument vydáva.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna