Používame cookies

Súbory cookie a ďalšie technológie sledovania používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania našich webových stránok, na to, aby sme vám zobrazovali prispôsobený obsah a cielené reklamy, na analýzu návštevnosti našich webových stránok a na pochopenie toho, odkiaľ naši návštevníci prichádzajú. Viac info

ODKÚPIME VAŠU NEHNUTEĽNOSŤ

Zmluva o prevode členských práv a povinností v bytovom družstve

Pridané: 18.6.2021

Ide o dvojstrannú zmluvu medzi prevodcom a nadobúdateľom, kde prevodca prevádza na nadobúdateľa členské práva a povinnosti spojené s členstvom v bytovom družstve. Prevodca teda prevádza členstvo a členský podiel v bytovom družstve, s ktorým je spojené aj právo nájmu ku konkrétnemu družstevnému bytu. Nadobúdateľ teda pokračuje v členstve prevodcu a preberá členstvo v družstve so všetkými právami a povinnosťami v rovnakom rozsahu v akom ich mal prevodca.

Kto môže byť členom družstva?

  •  právnická osoba,
  •  fyzická osoba, ktorá je plnoletá, má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a spĺňa podmienky stanov,
  •  neplnoletá fyzická osoba môže byť členom iba v prípade dedenia a prevodu členských práv a povinností medzi príbuznými v priamom rade, keď právne úkony za maloletého vykonáva právny zástupca ustanovený súdnym rozhodnutím.

V ustanovení § 230 Obchodného zákonníka sa ďalej uvádza, že prevod práv a povinností spojených s členstvom v bytovom družstve na základe dohody nepodlieha súhlasu predstavenstva. Členské práva a povinnosti spojené s členstvom prechádzajú na nadobúdateľa vo vzťahu k družstvu predložením zmluvy o prevode členstva príslušnému družstvu alebo neskorším dňom uvedeným v tejto zmluve. Tie isté účinky ako predloženie zmluvy o prevode členstva nastávajú, len čo príslušné družstvo dostane písomné oznámenie doterajšieho člena o prevode členstva a písomný súhlas nadobúdateľa členstva.

Zmluva by mala obsahovať aj prehlásenie prevodcu, že ku dňu prevodu členských práv a povinností nemá v družstve žiadne nedoplatky na úhradách spojených s užívaním bytu. Samotné podmienky členstva upravujú konkrétne stanovy bytového družstva. Je teda vo vašom záujme, aby ste si vyžiadali na bytovom družstva stanovy, alebo si ich priamo stiahli zo stránky bytového družstva.

Väčšina klientov, ktorá realizuje prevod členských práv má neskôr záujem aj odkúpiť byt do osobného vlastníctva. Odporúčam preto zistiť, v akej výške je aktuálne anuita - zostatková hodnota bytu. Pokiaľ teda máte záujem o odkúpenie bytu do osobného vlastníctva, musíte družstvu anuitu zaplatiť. Žiadne bytové družstvo by nemalo brániť majiteľom členských práv a povinností spojených s členstvom v bytovom družstve odkúpiť byt do osobného vlastníctva. Treba však dať pozor na konkrétne stanovy bytového družstva, v ktorých môže byť uvedená lehota potrebná na vybavenie žiadosti o odkúpenie bytu do osobného vlastníctva. V praxi som sa už stretol s tým, že niektoré bytové družstvá majú v stanovách uvedenú dvojročnú lehotu na vybavenie žiadosti o odkúpenie bytu do osobného vlastníctva.


Autor článku:

MGR. LUKÁŠ SOPKO, MBA, LL.M. - realitný maklér a CEO spoločnosti Diamond Reality / +421 902 198 170 / sopko@diamondreality.sk /

Rezidencia Krásna